Waaruit bestaan de tewerkstellingsgegevens?
Uit de trimestriële DmfA-aangifte kunnen we enkele interessante sociaaleconomische gegevens filteren. De belangrijkste daarvan vindt u in de rubriek 'Tewerkstellingsstatistieken' van de RSZ-website .
Een van de spilgegevens van deze sociaaleconomische informatie zijn de gegevens over loontrekkende arbeid. Zij worden op twee manieren weergegeven:
- onder de vorm van snelle ramingen die ongeveer 3 maanden na het einde van een kwartaal gepubliceerd worden op de pagina Snelle ramingen van de RSZ-website of
- onder de vorm van geconsolideerde gegevens die ongeveer 6 maanden na het einde van een kwartaal gepubliceerd worden op de pagina Gedetailleerde kwartaalgegevens van de RSZ-website .
Op de website komen de volgende drie facetten van werkgelegenheid aan bod:
- het aantal arbeidsplaatsen op het einde van het kwartaal;
- het aantal werknemers tewerkgesteld op het einde van het kwartaal (dat krijgen we door de hoofdbetrekking van een werknemer die gelijktijdig door meerdere werkgevers wordt tewerkgesteld, te behouden);
- het arbeidsvolume uitgedrukt in voltijdse equivalenten (VTE) van de werknemers die in de loop van het kwartaal werden tewerkgesteld.
Er zijn ook bijkomende gegevens te verkrijgen over ‘niet-reguliere’ tewerkstelling (uitzendarbeid, occasionele arbeid, flexi-jobs) of de tewerkstelling van studenten die niet onderworpen zijn aan de sociale zekerheid voor werknemers, maar wel aan een bijzondere solidariteitsbijdrage.