Ga onmiddellijk naar de inhoud

De Sociale Maribel in de publieke non-profitsector organiseren

Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector

Openbare werkgevers die actief zijn in de gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening of cultuur, kunnen een financiële tussenkomst van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector krijgen. De middelen van het Fonds komen voort uit de vermindering van werkgeversbijdragen van werkgevers uit de non-profitsector.

Eind 2023 financierde het Fonds Sociale Maribel 12.644 arbeidsplaatsen, uitgedrukt in voltijdse equivalenten, voor een totaalbedrag van 431.073.867 euro op jaarbasis.

Het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector moet ook verschillende maatregelen uit de sociale akkoorden voor de openbare federale gezondheidssectoren uitvoeren.

In het kader van de maatregel ‘bijkomend verlof’ vanaf 52 jaar financiert het Fonds de (gedeeltelijke) vervanging van de werknemers die dat bijkomend verlof toegekend krijgen. In 2023 financierde het 239 voltijdse equivalenten.

Opleidingsprojecten

‘Project 600’ biedt werknemers uit de federale gezondheidssectoren de kans om een opleiding te volgen tot bachelor in de Verpleegkunde of gebrevetteerde verpleegkundige, en dat met behoud van loon. Werknemers die een opleiding volgen, worden vervangen. Het Fonds Sociale Maribel financiert de vervangende tewerkstelling.

In 2023 behaalden 177 van de 834 werknemers in opleiding hun diploma. In september 2023 werden 350 nieuwe kandidaten tot de opleiding toegelaten.

Verder werd in september 2023 ook de opleiding tot zorgkundige voor het eerst opgenomen in Project 600. 77 kandidaten zijn de opleiding gestart.

Tegelijk is het project Instroom A van start gegaan. Dit is een nieuw project dat zich richt op werknemers uit de lokale openbare sector die nog niet in de zorg werken. Zij kunnen zich bijscholen tot zorgkundige, bachelor in de Verpleegkunde of gebrevetteerde verpleegkundige. In september 2023 zijn 50 kandidaten gestart.

De medewerking van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector aan het project #kiesvoordezorg werd in 2023 voortgezet.

Dit project heeft tot doel medewerkers van buiten de zorgsectoren die niet voor een openbaar lokaal bestuur werken, aan te moedigen een nieuwe loopbaan in een gekwalificeerd zorgberoep (zorgkundige of verpleegkundige) te beginnen.

Zij kunnen een voltijds opleidingstraject tot bachelor in de verpleegkunde, gebrevetteerde verpleegkundige of zorgkundige te volgen na het afsluiten van een arbeidsovereenkomst met een werkgever binnen de zorgsector. Wanneer zij kiezen voor een openbare werkgever, vallen zij onder het project ‘Instroom B’.

Het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector financiert de loonkost van de werknemer in opleiding gedurende de volledige opleidingsduur.

In 2023 werden 61 werknemers tot de opleiding toegelaten.